Afgelopen maandag organiseerde de gemeente Bunnik een Klimaatinspiratieavond. Voor inwoners en bedrijven. Dat het klimaat leeft, dat bleek wel uit de opkomst: zo’n 45 inwoners waren gekomen om zich te laten inspireren of om zelf te inspireren om met het klimaat aan de slag te gaan. Of beter gezegd: om op lokaal niveau tegen de klimaatopwarming aan de slag te gaan.

Koren op de molen

Want juist op lokaal niveau is er veel winst te behalen. Energie lijkt het meest pakkende thema te zijn als je inwoners vraagt wat voor ideeën ze hebben voor een beter klimaat. En dan hebben we het niet over de energie die je in huis haalt door de boodschappen of de kleding die je koopt. De indirecte energie zogeheten, die je huis binnen sluipt via je spullen. Nee, het gaat het over gasfornuizen, warmtepompen, isolatiematerialen, zonnepanelen en windmolens. Dus koren op de molen van de Energiegroep.

Energievragen

Al snel bleek dat er behalve ideeën vooral veel vragen waren bij de inwoners van Bunnik. Waar kan ik mij opgeven om een warmtescan laten maken? Welke zonnepanelen moet ik aanschaffen? Over het  gemeentelijk beleid waren er ook vragen. Wat doet de gemeente Bunnik al? En wat moet er allemaal nog gebeuren? Ook was een groep aanwezigen op zoek naar concrete tips om energie te besparen. Zij vragen zich af welke maatregelen het meeste zin hebben voor het klimaat. Gisteren zijn de eerste vragen en ideeën verzameld. In vervolgbijeenkomsten van de gemeente gaan we er dieper op in.

Communicatie

Ook waren er veel vragen over communicatie. Bijvoorbeeld waarom inwoners zo weinig succesverhalen over klimaat en energie in het Groentje zien. Of waarom je niets meer hoort wanneer je je opgeeft voor een warmtescan. En hoe zit het met dat collectieve zonnedak in Werkhoven? Waarom is dat nog niet uitverkocht? Ook het idee van windmolens leeft onder inwoners in Bunnik. Waar kunnen windmolens in Bunnik en hoeveel passen er? De Energiegroep was met vier man en vrouw sterk aanwezig. Wij hebben de oren gespitst en verbeterpunten genoteerd.

Klimaatpsychologie

Ook was er een lezing over Klimaatgesprekken en Klimaatpsychologie. Klimaatgesprekken is een methode om de transitie sneller en makkelijker te maken. Klimaatvriendelijke keuzes moeten het nieuwe normaal worden. Bijvoorbeeld anders reizen, energietransitie in je huis, en de circulaire economie. Klimaatkeuzes maken is niet alleen een technisch verhaal, het is vooral een menselijk verhaal. Om mensen mee te krijgen heb je kennis nodig van de psychologie. Bijvoorbeeld dat we pas iets gaan doen voor het klimaat als we er ook van kunnen genieten. Warme vloerisolatie en een Tesla rijden zijn hier voorbeelden. Een eyeopener was dat het niet om de leider gaat, maar om de volgers. Als er genoeg mensen meedoen aan klimaatvriendelijke keuzes, wordt dat het nieuwe normaal.

Wat gaat de Energiegroep doen?

Er is een hoop werk aan de winkel om onze inwoners mee te krijgen. Help je ook mee?

Wij gaan aan de slag met:

 • Meer vrijwilligers zoeken om te helpen in de Bunnikse energietransitie: gisteren hebben we een aantal mensen gevonden die wel mee willen helpen, maar misschien denk je nu wel als je dit leest, ja, dit is ook wat voor mij. We hebben hulp nodig bij het maken van warmtescans, bij het organiseren van (huiskamer)bijeenkomsten, in de communicatie en voor nieuwe projecten zoals Vangaslos.
 • De berichtgeving over de warmtescans en Buurtstroom verbeteren: mails aan de mensen op de wachtlijst over hoe lang het nog duurt en wat de stand van zaken is.
 • Het collectieve zonnedak Buurtstroom Werkhoven versterken door samen te werken met de Driebergse energiegroep Heuvelrug Energie.
 • Huiskamerbijeenkomsten organiseren over je eigen Klimaatkeuzes. Wil jij ook een huiskamerbijeenkomst organiseren? Dat kun je natuurlijk zelf doen, of samen met iemand van de Energiegroep. Meld je dan aan bij energiegroepbunnik@gmail.com.
 • Aan de slag met de vraag hoe we omgaan met de transitie van het gas naar elektrisch. Er zijn vele wegen die naar Rome leiden maar wat is de meest passende voor Bunnik? Wat is de rol voor bewoners en voor gemeenten? Gaan we dit collectief oppakken of individueel?

Ga je mee op zoek?

De eerste Klimaatinspiratieavond was vooral een avond van zoeken en aftasten. De energietransitie is een serieuzere aangelegenheid en tegelijk moet het prettig voelen en stapje voor stapje gaan, zodat mensen het kunnen overzien. De antwoorden liggen niet in hapklare brokken klaar. Ze kunnen zich aandienen, maar hoe herken je de echte hulp, de aanwijzingen, en wat alleen maar afleidt van de kern. Samen zullen we een weg moeten vinden in hoe we met het klimaatvraagstuk en de energietransitie hier in Bunnik om kunnen gaan. En ook zoeken naar hoe we nog meer inwoners betrekken. We zullen allerlei methoden ideeën uit moeten proberen, en manieren om klimaat en energie-evenementen vorm te geven.

Handjes welkom!

De Energiegroep kan alle hulp gebruiken bij dit zoekproces. Ten eerste hebben we meer handjes nodig om alle warmtescans te doen, energieadviezen te geven, om je buren te helpen met zonnepanelen, en om huiskamergesprekken te voeren. Ook hebben we jullie hulp nodig om andere mensen te inspireren om aan de slag te gaan met hun eigen klimaatkeuzes. Laat het ons weten via energiegroepbunnik@gmail.com als je mee wilt helpen.

 

 

3 gedachten over “Klimaatinspiratie voor de Energiegroep

 1. Achterliggend zie ik de vraag hoe we gaan leren om “blij te zijn” met minder consumptie op basis van uitbuiting en uitputting van mensen en milieu. Het vliegen, vlees eten, onze afvalproductie en CO2-voetafdruk gaan pas vrijwillig omlaag als we gaan hechten aan andere, minder schadelijke activiteiten.

  Voor een deel van de mensen is het bevredigend om “goed” of tenminste “minder slecht” of te doen. Overdreven en veel te simpel gesteld, zijn dit vaak mensen die veiligheid en overvloed ervaren, mensen met inlevingsvermogen en een gevoel van verbondenheid met het grotere geheel en het nageslacht, niet slechts zichzelf, de eigen groep of wie nu leeft.

  Anderen zullen zeggen: “Mag ik eindelijk ook een keertje lekker naar Thailand vliegen, nu het eindelijk betaalbaar is?”. Sommigen zullen pakken wat ze pakken kunnen, en dat rationaliseren met het recht van de sterkste, de gewoonte, of roepen dat ze onderdrukt worden op het moment dat iemand voorstelt om het wat rustiger aan te doen. Niet het idee dat het geheel sterker is dan de som der delen, maar competitie, zero-sum, winnaars en verliezers. Deze groep is wellicht bang te maken (“Wat als prijzen van olie en gas omhoog gaan?”), of te motiveren met alternatieven die directe voordelen bieden (“treinreizen in luxe, met beenruimte en een restauratiewagon”), maar niet met verhalen die zijn gebaseerd op zorg voor anderen, het eerlijk delen, enzovoort.

  Hebben jullie ideeën, voor die “tweede groep”, of denken jullie niet dat deze bestaat wellicht?

  Like

  1. Ha Hans. Deze tweede groep, de achterblijvers, zou pas mee kunnen komen als de eerste groep enorm zichtbaar en sterk is. Dus als mensen die milieubewust en klimaatbewust leven de norm zijn geworden. Dan voelen ze sociale druk om zich ook aan te passen. Voor nu zullen zij nog vanuit hun eigenbelang handelen en doen waar zij vinden dat zij recht op hebben of zin in hebben. Dat is zo ontstaan door de invoering van het kapitalistische en liberale denken. De mens heeft van nature ook een neiging om zichzelf te verrijkien, naast de neiging om voor anderen en onze planeet te zorgen. Maar door de economische en sociale structuren van de afgelopen decennia heeft de zelfzuchtige neiging bij sommige groepen de overhand gekregen. Door marketing en de gevoeligheid van mensen voor status middels bezit, is dat alleen maar versterkt.
   NB ik verzin dit niet zelf maar heb de Donuteconomie van econome Kate Raworth gelezen. Een fantastisch boek waarin ook een antwoord staat op de problematiek van de huidige economische denkwijzen.

   Conclusie in mijn ogen is dat we ons nu moeten richten op het versterken en zichtbaarder maken van de mensen die wel klimaatvriendelijke keuzes maken. Bijvoorbeeld door jou eens te interviewen voor onze website?

   Groet Inge

   Like

   1. Hoi Inge,
    Zoals bij meer mensen, zit er ook bij mij een verschil tussen denken en doen. Ondanks alle mooie Bunnikse deelauto’s staat hier nog een auto voor de deur en ik overweeg bijvoorbeeld een nieuwe laptop te kopen terwijl de oude nog niet stuk is, net als ik dat vorig jaar met mijn telefoon heb gedaan. Ik weet niet of “de Verborgen Impact”[1] gelijk heeft, maar je snapt het punt wel. Er liggen dan wel panelen op het dak en er is veel geïsoleerd, maar het blijven best grote voeten al met al. Er loopt hier ook een kat rond, bijvoorbeeld.

    Stuur gerust een mailtje als je denkt dat ik iets kan bijdragen aan de website, al zie ik zelf nog niet zo goed wat 😉

    Groet,
    Hans

    [1] http://www.thinkbigactnow.nl/wp-content/downloads/CE_Delft_Top_10_milieubelasting.pdf

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s