Deelnemers aan de inkoopactie Woningisolatie aan het woord

De Energiegroep Bunnik wil woningeigenaren helpen om passende maatregelen te nemen die hun woning energiezuiniger maken. Goede isolatie van de woning is nodig als er in de toekomst zonder aardgas verwarmd gaat worden. En het levert vaak ook extra comfort op. Daarom is de Energiegroep eind november gestart met een Inkoopactie Woningisolatie. Zowel isolatie van gevel, dak en vloer valt onder de actie als de vervanging van glas.

De Energiegroep heeft twee deelnemers geïnterviewd over hun redenen om mee te doen aan de actie.

‌ Wim KooijmanWim Kooijman: Ik doe het vooral voor het milieu

Wim ontvangt mij op zaterdagochtend in de woonkamer van de woning in Werkhoven, waar hij samen met zijn vrouw woont. Hij is net terug van het hardlopen en is daarom nog gekleed in hardloop-outfit.

Wim, waarom wil je investeren in verbetering van je  woning?

Wim: Ik doe dit vooral omdat het milieu mij ter harte gaat. Ik heb eerder al eens zonnepanelen aangeschaft, misschien te vroeg, nu zou ik ze sneller terugverdienen. Een tweede reden is dat ik verwacht dat de maatregelen het comfort in de woning zullen vergroten.

In de eerste plaats wil  ik betere ramen. Eerder deze ochtend is de Energiegroep langs geweest  met de warmtecamera en ik schrok ervan hoeveel warmte er verloren gaat via  de ramen van de woonkamer. Deze ramen zijn nog van 1985 toen het huis  gebouwd is, dus nieuwe ramen zijn vast een stuk beter isolerend.

Verder ga  ik Koston vragen om een offerte voor isolatie van vloer, gevel en dak. Vooral de vloer is nu nogal koud, maar ook zie ik dat bij mij geen ijzel op het dak blijft liggen, terwijl dat bij de buren wel zo is. Een duidelijk teken dat mijn dak nog niet goed geïsoleerd is.

 En waarom doe je mee met deze inkoopactie van de Energiegroep ?

Wim: Omdat ik de voorselectie van de Energiegroep vertrouw. Jullie doen erg goed werk en het is fijn  dat ik niet meer zelf een bedrijf hoef uit te zoeken. Ik neem aan dat jullie de bedrijven niet zomaar geselecteerd hebben maar dat er goede ervaringen mee zijn.

 Welke verbeteringen verwacht je?

Wim: Zoals ik al zei  gaat het me in de eerste plaats om een bijdrage aan het milieu. Verder verwacht ik beter comfort en een wat lagere gasrekening.

 Wat is je verwachting voor de terugverdientijd?

Wim: Daar heb ik niet echt een verwachting voor.

Had je niet liever  willen investeren in een nieuwe keuken of badkamer?

Wim: Onze keuken en badkamer zijn al goed genoeg. Het is nu tijd om in andere zaken te investeren.

 

Toon de Greeff: “Verbetering van huisisolatie creëert meerwaarde op meerdere vlakken”

Toon de Greeff Op vrijdagmiddag ontvangt Toon mij bij hem thuis in Werkhoven. Het staat te koop, want aankomend jaar gaat hij en zijn gezin verhuizen. Wel binnen Werkhoven, want het wonen daar bevalt goed. Maar het huidige huis is gewoon te klein voor de huidige gezinssituatie.

Toon, waarom wil je investeren in verbetering van de toekomstige woning?

Toon: Een nieuw huis is een goed begin voor de toekomst. Het verbeteren van je eigen woning zie ik vooral als een verbetering van mijn persoonlijke leefomgeving en comfort. En dat ik hierbij het milieu een handje help, is natuurlijk een win-win situatie.

 

En waarom doe je mee met deze inkoopactie van de Energiegroep ?

Toon: Het kwam zo toevallig op mijn pad. Ik had al langer het idee om ons toekomstige nieuwe woonhuis te verduurzamen en toen zag ik de aankondiging over de afgelopen informatieavond in ’t Groentje. Want de woning heeft energielabel D, dus het heeft gewoon verbetering nodig op het vlak van isolatie. En daarbij komt het feit dat je dit soort investering graag in één keer goed wilt doen, want anders wordt het vaak een lang meeslepende kwestie. En doordat de Energiegroep al een voorselectie heeft gedaan op bedrijven, wordt dit risico heel sterk verminderd.

 

Welke verbeteringen verwacht je?

Toon: Ik heb de meeste feeling bij het verbeteren van de isolatie in de gevel en spouwmuur. Dit omdat mijns inziens bij glasisolatie er meer onbekende variabelen zijn, zoals kozijnen en ventilatieroosters. Maar ik ben mij er wel van bewust dat de een niet zonder de ander kan. Daarom komen volgend jaar zowel Tien SGA als Koston langs om te kijken wat er mogelijk is.

Wat is je verwachting voor de terugverdientijd?

Toon: Dit is een lastige vraag, want niemand kan in de toekomst kijken. Maar een beter geïsoleerde woning verdient zich niet alleen terug in het verminderde energieverbruik, maar ook in de hypotheekrente en ook verhoogt de verbeterde isolatie de waarde van het huis zelf. Dus dat de  investering zich financieel terugbetaalt staat op zich, maar hoe lang dit duurt durf ik niet te zeggen.

Had je niet liever  willen investeren in een nieuwe keuken of badkamer?

Nee, want zoals al aangegeven zorgen aanpassingen in isolatie voor meerwaarde op meerdere vlakken van het huis. Zowel in leefcomfort als financieel, zeker als je het bekijkt op de lange termijn. Want op lange termijn blijf je door de verbeterde isolatie geld besparen en bij een keuken is de investering in één keer uitgegeven. Ook heb ik op het achtererf nog een schuur staan waar in de toekomst zonnepanelen op kunnen staan. Hier moet natuurlijk eerst nog budget voor gaan ontstaan, maar daar heb ik wel vertrouwen in.

 

Meer informatie:

Wilt u meer informatie over  de inkoopactie, kijk dan hier. U kunt u ook direct aanmelden via www.jouwhuislimmer.nl, dit is de site van het regionale energieloket dat de Energiegroep ondersteunt bij de uitvoering van de inkoopactie.

De inkoopactie loopt nog tot 15 januari, dus wacht niet te lang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s